17. 05. 2018.

Operski studio Dragane Radaković, FMU, Beogradska opera, Narodno pozorište, Nevena Đoković, Jovana Antić, Filip Vučić, Biljana Jovanović, Isidora Stevanović, Katarina Radovanović, Mladen Prodan, Nevena Milošević, Teodora Dimitrijević, Aleksandra Jovanović, Marija Čuposka, Nikola Mikić, Maja Dabović, Nataša Rašić, Marko Živković, Marko Pantelić,… Ivana Stoković, Valentina Konstandinović, koncert, Muzej narodnog pozorišta, Dragan Stevović,… 17. 05. 2018.




Večeras je bilo još jedno predstavljanje studenata Operskog studija FMU.  Nesumnjivi rad studenata i zalaganje profesora treba podržati i ne samo doći na koncert, već uputiti i aplauz i reči podrške.   Jer od svih njih zavisi šta ćemo u narednom periodu da slušamo i koliko ćemo se radovati, ili pak zeštiti.
U svakom slučaju studenti preko Dragane Radaković mogu da saznaju ne samo kako se radi, već i kojim putem se dolazi do svetskog uspeha.
Za mene je ovo bilo jedno veče ispunjeno mladalačkom energijom, željom da se lepo peva, željom da se igleda lepo na sceni i ne bih želeo da izdvajam nekog posebno. Aplauzi, ne tako brojne publike, a bila su popunjena sva predviđena mesta, su dosta toga rekli svim ozvođačima.
Na kraju jedano veoma lepo i drugo veoma ružno zapažanje.
Gospodin Dragan Stevović, Direktor Muzeja Narodnog pozorišta je pozdravio goste i ponudio i prostor kojim rukovodi i samog sebe da se na istom mestu pojave i studenti drugih otseka FMU. Za sve  neophodne prve kontakte budućim scenskih umetnika sa publikom, Muzej može da bude više nego dobro mesto. Očigledno su na potezu profesori, studenti,… ili pak grupe studenata koji  bi bi se u kamernim sastavima predstavili publici.
Smatram kako je veliki pomak za našu opštu kulturu napravljen kada smo pre par godina prvi put čuli u Knez Mihajilovoj ulici studenti kako izvode klasičan muzički repertoar. Mnogi od njih zasluđuju da pokažu svoje umeće i u Muzeju Narodnog pozorišta.
Jedna ružna stvar se večeras provlačila tokom vcelog koncerta.
Ivana Stoković i Valentina Konstandinović su večera na klaviru pratile studente. Njihovo muziciranje je bilo ispod svakog nivoa. Sa takvim umećem se ne puštaju srednjoškolci na interni čas. Onaj ko sumnja u moje reči, neka presluša snimke večerašnjih nastupa… jer su ih prijatelji i kolege snimali.. a to čak nije smetalo u opštem utisku događanja, jer mladosti i želji da se bude što bolji i lepši je sve dozvoljeno.
Ali svakako nije dozvoljeno dvema navedenim gospođama da se na koncertu… (Ovo je koncert, i Nacionalni teatar je nešto najozbiljnije kod svake nacije)… na ovom koncertu pojave obučene poput mrzovoljnih američkih kućnih pomoćnica i bebi siterki iz holivudskih humorisztičkih filmova pedesetih godina prošlog veka.
Što se tiče njihovog muziciranja, red bi bio da se time pozabavi rukovodstvo Pevačkog odseka FMU, a što se tiče ovog drugog,, tvrdim, kao pisac dve knjige o bontonu i pravilima ponašanja, ostaće zauvek ovakve. Tu pomoći nema.
I na sledečem koncertu studenata Dragane Radaković, eto mene…Neki koje sam slušao u proteklom vremenu su ne samo kročili na opersku scenu, već dobijaju gromoglasne aplauze, od mene pohvale. Pišući o njima, mogu sa pravom da zaključim kako sam svedok njihovog umetničkog i životnog napretka.  A to daje ono posebno zadovoljstvo ljudima koji vole umetnost i podržavaju mladost  i rad.


O istoj temi, ali iz drugog ugla: