28. 04. 2018.

Narodno pozorište, Beogradska opera, Pepeljuga, Ljubica Vraneš, mecosopran, Marko Živković, tenor, Marko Pantelić, bariton, Nebojša Babić, bariton, Nevena Matić, Ivana Živadinović, Strahinja Đokić, Ana Zorana Brajović,…28. 04. 2018.



Tresla se gora, rodila se Pepeljuga
                                                                                                  
Večeras je bila Pepeljuga, Opera koju nam je podario Rosini, a bila je najsličnija onoj za koju sam platio predhodnu ulaznicu.
Još jedan interesantan podatak, mediji su do 15. 04. objavljivali kako je na premijeri u ulozi pepeljuge Ljubica Vraneš. Potom su mediji zaćutali, a pojavila se Jadranka Jovanović.
Naravno da je večerašnji utisak neodvojiv od onog od pre tri dana, jer onda sam čekao i priželjkivao OVO, a večeras mi je u ušima i pred očima sve vreme bilo ONO.
Glavno i  osnovno, večerašnja Ljubica Vraneš i ondašnja Jadranka Jovanović u biti nemaju ništa ne zajedničkog, nego ni sličnog. Gospođa Jovanović je pre 20 godina, kada je bila prva premijera Pepeljuge, imala godina koliko danas ima Ljubica Vraneš, a obe treba da tumače lik devojke od 15 godina. Jer i Julija i Ofelija i Pepeljuga Angelina su devojke koje žele da se udaju, a to je u vremenima kada su nastale te drame i bajke, starost od oko 14-15 godina.
Priznajem, smetala mi je večeras  J. J. i njen glas od pre tri  dana, ali osnovno, Gospođa Vraneš je večeras žonglirala na onoj oštroj ivici koja se zove korektno pevanje.
Nije prijatno da nekoga deset dana pre premijere stave u drugi plan i to, normalno, izvesno vreme ostavlja posledice….  Nakon neke sledeće Pepeljuge, osvrnuću se sa više reči na rolu Angeline. Nadam se da će se Gospođa Jovanović urazumiti i odustati da tumači tu rolu.
Potvrđujem kako je večerašnja predstava bila u znaku  Don Manjifika, Nebojše Babića.  Ne mogu da odredim da li je bio kvalitetniji nego na predhodnoj predstavi, ali je večeras, apsolutno, na otvorenoj sceni dobio najviše aplauza. To je bilo i prošlog puta, ali…. Večerašnji utisak, kod mene je upečatljiviji.
Na ovoj činjenici treba da se zamisli, na prvom mestu, Don Ramiro, Marko Živković… Na pauzi, na jednom mestu, u prizemlju, bilo je veoma usijano u vezi suprotnih stavova zbog  njegovog pevanja. Nemam ništam protiv da me neko demantuje i napiše, ali samo u slučaju da dotičan nema nikakav interes za to, kako je on bio dobar. Za mene je daleko od dobrog i večeras je bio najslabija karika među svim solistima.
Dandini, Marko Pantelić mi je prijao… Već sam bezbroj puta ponovio kako sam subjektivan, drugi neka pričaju o svojoj nesubjektivnosti. I Nevena Matić i Ivana Živadinović (Klorinda i Tizbe) su bile  dobre… ako u nečijem pevanju, glumi, pojavi uživam, dovoljno je da budem zadovoljan. Jasno, odskakala je Gospođa Matić, jer uz sve drugo i scensko iskustvo čini svoje. U svakom slučaju njih dve su svojim komičnim pojavama i potezima dale celoj predstvari osnovu šarma.
Svaki put kada bi se oglasio Alidoro, Strahinja Đokić, pomislio sam na pravoslavnog popa pri povratku sa seoske sahrane. Bilo je, što bi rekli francuzi, tre simpatic.
I dve bitne konstatacije. Na ovoj predstavi je bilo na desetine kolega onih koji su bili na sceni. Začuđujuće mnogo, čak više nego na mnogim premijerama u zadnje vreme. I druga konstatacija, nisu primećene osobe koje u pauzi napuštaju predstavu. Sedišta su ostala popunjena do kraja.
Iz ove dve činjenice  može da se izvede nekoliko zaključaka. Ostavljam da to čitalac sam učini.
I na kraju se ponavlja ono najogre. Ana Zorana Brajović. Dirigent koji ne uspeva da iz orkestra izvuče one prefinjene melodijske linije, koje je kompozitor zamislio, a koji se  čuju na snimcima drugih operskih orkestra.                           
Hajde, to i da joj oprostimo, jer nemoć je jača i od svake želje, ali ponavljanje iste garderobe, već opisane u svakom njenom scenskom pojavljivanju, je već nešto što upotpunjuje njen dirigentski lik.
Više se ne postavlja pitanje da li će cokule, pantalone, “indijska” tunika, da budu isti,… postavlja se pitanje da li i druge odevne predmete nosi  uporno iste.
Ili je sve to u sklopu komične Pepeljuge.

.

.O istoj temi, ali iz drugog ugla: