02. 03. 2018.

Beogradska opera, Radmila Smiljanić, jubilej, Milijana Nikolić, Dejan Maksimović, Nikola Mijailović, Aleksandra Stamenković Garsija, Sava Vemić, Marijana Sovran, Branislava Podrumac, Dunja Simić, Iva Mrvoš, Aleksa Vasić,...












SLIKE IZ NEZABORAVA


03. 03. 2018.


Slika:
Pre tačno dva meseca idem uskim lavirntskim teaterskim hodnicima. Predamnom gopospođa, u desnoj joj ruci štap, a levom drži sina ispod ruke. Ovo je za priču, rekoh sebi. To su ona događanja, koja uvek u trenu, ili bolje  reći unapred prepoznate da su nešto posebno, jer u sebi nose sliku i energiju, koja dugo, često i zauvek, ostane  zapamćena u posmatraču, ili svedoku. Gospođa ide sporo, ali vidljivo brže nego što bi prijalo njenim godinama i snazi. A hodnici dugi, .. ona i dalje uporno ide,..  skereće levo, pa opet pravo, … pa levo… Ona,  ne zastajkujući, ide napred. Nekoliko osoba stoji ispred otvorenih vrata garderobe… Na vratima okačen papir sa imenom pevačice koja je to veče imala koncert… Prisutni tu gospođu propuštaju unutra… Dve žene, ona što je došla i ona mnogo mlađa, koja je do pre par trenutaka bila na sceni, …  smeju se, … ljube se, … govore u isto vreme…
Slika zapamćena za neku priču u budućnosti.
Razmišljanje:
Sigurno nema većeg zadovoljstva za profesora od onog da ode posle koncerta u garderobu svog  nekadašnjeg studenta i kaže samo četiri reči: “Ovo je bilo odlično!” I sigurno nema veće potvrde za umetnika, da posle aplauza u salama, posle brojnih pohvala u medijima, posle svih onih buketa cveća čiji miris ispunjava hotelsku sobu, iz koje se već sa prvim svitanjem kreće dalje, na aerodrome  ka nekim drugim operama, … od svega toga, siguran sam, nema veće sreće od one kada,  posle nekog nastupa, umetnik vidi, na vratima garderobe, svog profesora koji izjavi ono jednostvno, a često najbitnije za ono što se zove uspeh: “Ovo je bilo odlično!”
To sam osetio to veče u podzemlju tog teatra, u jednoj od prednovogodišnjih noći 2017.
Večeras,  03. 03. 2018. Primadona i Profesorka Radmila Smiljanič slavi 50 godina umetničkog  i 25 godina pedagoškog rada. Slavi tako što su neki njeni bivši studenti pevali, uoastalom, kako bi drugačije bilo pravo slavlje.
PVečeras je Profesorka u počasnoj loži, a ona mlada pevačica, iz predhodne priče, među učesnicima.
A bilo je jednostavno, dostojanstveno i otmeno.
U ovih par sati posle predstave, te tri reči su mi kružile u mislima.  Jednostavno, dostojanstveno i otmeno.
U programu ne piše ime režisera večerašnjeg događanja.  Stoji samo ime  Petra Antonovića, koje je označeno sa terminom, video produkcija. Čestitka za onog ko nije upao u zamku predugog uvoda, onog ko je shvatio da svi podaci o Gospođi Smiljanić već postoje u programu. Možda se samo narator, koji je pročitao tekst preko ozvučenja (na žalost veoma lošeg) mogao zameniti živom osobom. Samo to, a sve ostalo je bilo u službi onih koji su došli da čuju bivše studente Gospođe  Smiljanić.
Pohvale i za osmišljenu video pratnju večerašnjeg događanja. Bila je veoma dioskretna i sadržajna i što je najvažnije, nije gledaocima odvlačila pažnju od pevača i orkestra.
Da, večeras je bio  jedan od nastavaka one priče sa početka ovog teksta. Bivši student isu pevali svojoj profesorki i u njenu čast.
Uživalo se u:  Marijani Šovran, Aleksi Vasiću i Branislavni Podrumac, pokazali su svoje pevačko umeće: Sava Vemić, Iva Mrvoš, Aleksandra Stamenkvić Garsija, slavlje su ulepšali;  Dunja Simić, Milijana, Nikolić, Dejan Maksimović i Nikola Mijailović.
Profesorka je bila zadovoljna, profesorka je bila srećna i pevala je na kraju sa svojim studentima.
Sve je tako jednostavno, dostojanstveno i otmeno.
Ako je slučajno nešto trebalo da bude, drugačije, tu je profesorka, tu su njeni studenti… Popraviće se do sledećeg jubileja.
Dobri profesori imaju dva bitna princpipa, bilo da  uče mlade ljude slikarstvu, pevanju, ili sviranju… Prenesu im obavezno sve što znaju, a onda kažu: “Sada idi u svet, od mene si naučio sve što sam mogao da ti prenesem.. Sada idi i uči od drugih.”
Dobri profesori imaju i drugi princip, srećni su i samo su srećni ako su ih oni, koje su učili, nadmašili, bilo da je slikarstvo, muzika, pevanje,…
Gospođa Radmila Smiljanić večeras je pokazala  svoju sreću. Aplaudirali smo njenim bivšim studentima, podržavali smo aplauzom njenu sreću.

U životu sve može da bude jednostavno, za dostojanstvo i otmenost se uz nesebičan, iskren i uporan rad, čovek  izbori.
Večeras je ove uspešne ljude ocenjivala njihova bivša profesorka, a već sutra, kada se vrate na scene gde nastupaju, dolazi ona nemilosrdna publika, kojoj i sam pripadam.
Jer to je život umetnika. Zato su se spremali, jer su to želeli.
Opet mi padaju na pamet one tri reči: jednostavno, dostojanstveno, otmeno.



O istoj temi, ali iz drugog ugla:



.
.