05. 12. 2016.

Beogradska opera. Bez naslova, ali sa jasnim ciljem. Narodno pozorište Beograd. Potpisuje David Naum.





Ko koga...

Oko plota.

Mogao je naslov da bude i vulgarniji. Ali ja stvarno imam osećaj da me neko juri oko plota. (Za neupućene, plot je vrsta drvene ograde, zapravo, to su cepane daske, koje se pobadaju u zemlju, a radi čvrstine sa gornje strane se opliću mladim vrbovim granama). Osim značenja u vezi „motanja,“ imao je  u srpskoj istoriji i dve veoma značajne uloge. Jedna je vojna, jer su  plotovima branjeni šančevi naše vojske u ratu sa turcima, a druga je veoma praktična uloga, zamenjuju zidove pored kojih zastanu noćobdije, pri povratku kući iz kafana, u trenucima potrebe da ispuste ostatke alkohola iz svog tela.
Opera je kriva što sanjam plotove i Kalvariju. Zašto Kalvariju (Rimljani su tako zvali Golgotu), pitaćete se. Pa to golobrdovito stratište na kome su razapinjali razbojnike u staroj Judeji, imenom i značenjem podseća me na našu Kavaleriju (Rustikanu). Na Kalvariji  su pre ravno 2016 minus 33 godine, razapeli Isusa, a koga će u potencijalnoj Kavaleriji? Pa publiku, u zavisnosti od toga koji će tenor da zakucava eksere.
Valjda je neko shvatio kakva je bila Kalvarija (nisam ime pogrešio)  u oktobru. VD nije prisustvovao predstavi, pa mogu do mile volje da mu protagonisti pevuše samohvalospeve.
Tačno, sva publika je na broju, ali isti skup čeka nova začkoljica. Nema podele za Decembar.
?????
U trenucima dok ovo pišem 05. 12. (podne) pojavljuje se (konačno) podela za decembar. Važno je da onom Fantastičnom "Đani Skikiju" neće predhoditi tragikomedija u jednom činu,  već "Sestra Anđelika".
Biraju li ljudi iz opere lekara, pekara, piljara... Hoćete li da kupite  buđavu, ili  hladnu veknu hleba, ili truli paradajz?
Tako publika neće da kupi ulaznicu za nekoga ko će da joj para glasom po nervima, da  tumara po sceni, da je svojim netalentom podseća na činjenice kako je za samo par meseci (takav, ili takva)  došao, ili došla  na daske (koje život znače) a usput već zaposleni i svi ukućani. Zar neko misli kako, za publiku, operska predstava počinje dizanjem zavese i završava se njenim spuštanjem????
Publika zna šta se dešava iza zavese, a vi oslušnite šta se govori po kuloarima.
Kada neko loše peva, ja bežim od magičnosti opere i razmišljam o sporednim stvarima. Pomišljam kako je istina da su neki došli na te daske ne polažući audiciju, ili se ta „audicija“ polaže van kuće na Trgu. Pomišljam da je neko okrenuo broj telefona (pa to posedovanje "važnog broja" je čak priznato u intervjuima naših diva i divova) i došao do onoga što priželjkuje.
Valjda se odlazak u Operu planira. Ulaznice se kupuju unapred u skladu sa porodičnim budžetom. Ili Uprava računa na one koji slučajno svrate u vatiranim čizmama, kaljačama, farmerkama u kojima su verovatno par sati ranije popravljali automobil, ili kuvali sarme. O dress code-u će biti posebno reči.
Da se vratim na temu. Podele za Decembar  nije bilo prvih 5 dana, a ranije se znala već dvadesetog za sledeći mesec. To je novouvedeno. U Zemlji Srbiji sve što je tajno, ili se odugovlači sa obelodavnjivanjem, miriše na muvanje. Toliko mi je ružan (prozaičan, bljutav)  taj izraz i veoma retko ga upotrebljavam, ali ovde moram.
Pre par dana sam čekao ponoć, da bi na sajtu Narodnog pozorišta izašla dnevna lista za sutrašnji dan, kako bih saznao šta i ko me čeka. Ili Uprava želi da poveća tenziju kod publike, držeći je u neizvesnosti, kao da su na kladionici, ili je nešto drugo što mi i ne pada na pamet.
Ako je već tako, onda da se kladimo. Za one koji retko dolaze u operu imam "proverenu informaciju". Ne kladite se na tenore. Mnogo su sigurniji basovi i baritoni.  Prema ženama sam u biti blagonaklon i tu sam uvek gubio i novac i vreme. Osedeo sam pre nego što sam pogodio Bingo i tu se više ne kladim.
Ima nešto u Operi što je, kako sezona odmiče, sve bolje i bolje. Orkestar! Na prvoj predstavi je bio katastrofalan,  potom ga je italijanski dirigent Paolo Beloli "sredio", Zorica Mitev držala pod kontrolom i sada sve to zvuči veoma dobro. Bravo za one koji se "ne vide." 
Ipak, u vezi svega navedenog  nešto miriše... A možda ne miriše, ali se iza brda valja... Osećaj! A kod vas....?



O istim temama, ali na malo drugačiji način:
Laura i muzika.