28. 03. 2018.

Verdi, Trubadur, Beogradska opera, Elena Mosuc, Janko Sinadinović, Florin Estefan, Jelena Vlahović, Ivan Tomašev, Alakesandra Petrović, Danilo Stošić, Dejan Savić,… Piše David Naum.





KAD SU NAŠI BILI BOLJI!
                                                                                                  Sedam za komp.
 u 23,30
Večeras nisam raspoložen za dugo pisanje… Već bezbroj puta napisah kako mi opera služi za očišćenje duše, kako bih pisao o nečem drugom.
Elem, počeću od kraja večerašnje predstave. Bio je to za aplauz, za dva BRAVO i jedno zviždanje.
Zvižduk je dobio  Grof Luna, Florin Estefan. I gle čuda, gostujući baritone se brecnuo na moj zvižduk, kao nije očekivao. A očigledno ne zna da Grof Luna ako dobije manje od četiri aplauza na otvorenoj sceni, nije postigao željeno (bar kod nas kada peva Dragutin Matić). Florin Stefan je prvo kao pojava neenergičan, neharizmatičan i neautoritativan,… sve drugo je očajno pevanje… nemam nameru da gubim vreme u ove predponoćne minute sa analizom nečega što je dolazilo iz pojave koja kao da je pobegla sa dijalize.
I dokle će beogradska operska scena da bude lijana za preletanje sa istoka na zapad. Možda te lijane sadi Upravnik Savić, a VD Direktor opere Sinadinović ih okopava i zaliva… ali većina potencijalnih preletača strovali se u blato ušća Save u Dunav… Tek da zna Florijan i svi budući Florijani.
Prelazim na BRAVO… Dobili su ga Jelena Vlahović, za više nego dobru Acučenu i  Ivan Tomašev, za već dokazanog Feranda.
Možda vas čudi naslov. Pa, naši su ovog puta bili bolji. Prestanimo samo u ratu, u sportu i na “Evrovizijskom takmičenju” da osećamo nacionalni ponos. Osetimo to i u operi. Bar sam od tih. Od onih koji vole da pišu pozitivno,… iako tako ne misle čak i neki večerašnji protagonisti i direktni  “prouzrokovači” tog ponosa.
Jelena Vlahović se pokazala u starom svetlu. Za uživanje. Time je sve rečeno.
Sigurno je VD Direktor opere bio inspirisan gostima, pa je večeras bio odličan. Već sam u nekoliko navrata pisao kako je Sinadinović u roli Manrika veoma dobar, možda je večeras bio i najbolji u zadnjih par godina. (neka zapamti ovu moju opasku)
Niti umanjujem oštrinu pisanja, niti prihvatam njegove izjave kao rukovodioca, da, sa svojom suprugom spadam u one koji “pljuju po operskim veličnima”… I da nam sledi sa njegove strane prijava… ovima, onima…
Sinadinoviću, kada budu pevali kvalitetno drugi tenori, soprani, itd. itd.,… kao vi večeras, sledi i aplauz, možda i Bravo, a i pisanje u tom stilu… U protivnom, zna se… Još će mnogi kolutati očima poput večerašnjeg Florijana.
Večeras su veoma dobri bili i Aleksandra Petrović (očekivano) i Danilo Stošić (priznaću neočekivano), pa je time za pohvalu njihov doprinos da predstava bude više nego dobra.
Imali smo još jednog gosta iz Rumunije,  Elenu Mošuk, kao Leonoru. Više nego lepo pevanje. Na tome se i zadržalo, na Bel Canto pevanju. Gospođa je pevala, ali nije bila u predstavi. Očigledno sledi manir nekih naših “izvikanih zvezda”… Neko ko ne pokaže glumu nije u predstavi. Njeno širenje ruku  i neprestano gledanje u dirigenta, iz pocupkivanje… utiče na opšti utisak.
Orkestar je večeras zvučao  dobro. Za to je očigledno ZASLUŽAN dirigent Dejan Savić… Čak se desilo nešto interesantno. Pre predstave se duvačka sekcija nije usviravala pred salom koja se puni gledaocima. Trombon, a ponajviše (čitajte najbezobrazniji) horna, se nisu čuli. Horna nam je probijala glavu pre početka  zadnjih desetak operskih predstava, pitao sam se DOKLE. Očigledno dok ne dođe Upravnik pozorišta.
Da, večeras je orkestar zvučao dobro pod vođstvom Savića, iako lično o njegovom ukusu imam veoma loše mišljenje.
Većina gostiju koje dovodi ne trebaju nikom drugom, pa i nama. Večerašnji Grof Luna je bio katastrofalan. Dejan Savić ga je morao čuti na probi. Bolje je ovakvom pevaču dati honorar i zahvaliti mu se pre pojavljivanja na sceni.
Naši su bili bolji.
Pa ponosan sam na to… A mogu i još bolji.
Bravo za Vlahovićku, Tomaševa, Sinadinovića, Aleksandru i Danila… čekamo Aleksandru u zahtevnijoj roli, čekamo Danila da potvrdi kvalitet.
Naši mogu i bolje!
                    



O istoj temi, ali iz drugog ugla: